Palaan vielä tähän tilkkumattoon.  Se on siis tehty ompelukoneella.

Siihen käyvät monenmuotoiset ja kokoiset tilkut. Uutta ja vanhaa kangasta. Tämä on tehty suorakaitaleen muotoisista noin 3-4 senttiä leveistä ja 8-10 senttiä pitkistä. Ei tarvi olla kaikkien tilkkujen edes samankokoisia. Eikä ihan säännöllisiäkään. Tarkka kankaan käyttäminen on pääasia näissä vanhoissa käsitöissä.

Pohjakankaana joku tukeva kangaspala, vaikka farkkua, jos ompelukone jaksaa ommella. Ja paksu leikkaava farkkuneula tai nahkaneula koneeseen. Pienen kynnysmaton koko on noin 40 x 60

Pohjakankaan aloitusreuna ja sivut huolitellaan päärmeellä.

Sitten valmiita tilkkuja asetetaan osittain päällekkäin pystysuoraan riviin pohjakankaalle vähän kerrallaan ja ommellaan vaikka siksakilla  keskeltä tilkkua, lisätään siinä paininjalan alle niitä ja ommellaan yksi rivi täyteen. Seuraavaa riviä aloitettaessa edellisen rivin tilkut käännetään hiukan sivuun ja ommellaan noin 2-3 sentin päähän uusi rivi. Tilkkujen pituus ja tiheys ratkaisevat maton ulkonäön ja paksuuden.

Maton kasvaessa homma hankaloituu kun painoa tulee lisää. Mutta ei siinä montaa tuntia mene kaikkiaankaan.

Viimeiseksi päärmätään viimeinen sivu siinä vaiheessa kun matto on sopiva tai on hankala saada sitä enää ommeltua.

Kuvan matto on ollut vain sisustuksen osana  mökillä,  joten se on säilynyt  käyttämättömänä.  Muistan, että yksi tuollainen  tilkkumatto oli kissojen lemppari aikoinaan.

Syksy on tullut, aamulla oli -3 astetta jo pakkasen puolella ja  viikko sitten ostetut hanskat pojalla hukassa, tätähän tämä, elämää täysillä.

 

catariina