Eilinen  "mikätin " olikin monelle tuttu langanpujotin. Kun pikku salvasta painaa  tulee esiin metallinen piikki joka työntää langan neulansilmään.  Ei niin kauhean kätevä.

Yllätyin kun niin monelle se olikin tuttu, itse en ollut koskaan nähnyt.

Kun viimeksi vaihdoin ompelukonetta oli myyjäpoika ihan tohkeissaan kun esitteli koneessa olevaa samanlaisella periaatteella toimivaa langanpujotinta. Itse en moisesta ollut kiinnostunut, koneessa pitää mielestäni olla muita tärkeämpiä ompeluun itseensä vaikuttavia ominaisuuksia. On jäänyt käyttämättä sekin vempele. Toinen turha ompelukoneessa on alalangan loppumista osoittava valo. Ideana hyvä, mutta jos pitää putsata pölyä  valosilmän edestä koko ajan, niin huomaa sen puolan loppumisen helpomminkin.

Kauan sitten kun olin kansallipukukursseilla opettaja kantoi mukanaan valkoista lankaa puisessa puolassa ja sanoi sen olevan  arvokasta ja ominaisuuksiltaa juuri sopivaa kansallispuvun puseron tai essun käsinommeltuihin saumoihin. Saimme käyttää sitä hieman. Olen sitten keräillyt kirppareilta  noita vanhoja hyvän merkkisiä puurullalankoja, joita taitaa olla jo lastenlapsillekin, jos innostuvat kansallispukuja ompelemaan.  Mikähän taika niissä langoissa on, eivät tee kierrettä tai  säikeitä pitkässäkään saumassa. Merseroitua puuvillaa kai parhaimmillaan, ei veny.

Tänä aamuna jo tuntuu syksyn tuulahdus, aurinko paistaa, mutta ei lämmitä. Pienemmät lähtivät etsimään muffinssimustikoita, pari desiä riittää, jotta saavat niitä leipoa, se on nyt ollut lähes jokapäivän innostus.

Perjantaina lähti SeSeitsemäs. Kesän ruohot luostarissa on leikattu ja uusi opiskelupaikka kaukana Kemissä odottaa.  Haikealta tuntuu.

KuopusOtto lähti jo viikko sitten, itäiseen merenranta kaupunkiin, häntä näkee useammin.

Olihan kesä vilkas ja työteliäs kun lähes koko ajan oli kuusi lasta paikalla. Eivät ne jätkät lopulta oppineet pyykistään huolehtimaan. Pesivät kyllä lähes itse vaatteensa, mutta puhtaiden vaatteiden tarpeen ennakointi ei toiminut. Sitten pestiin kun oli lähtö viikonlopuksi jonnekin ja kuivauksen kanssa tuli aina kiire. Mulla kun ei ole nyt kuivausrumpua.

catariina