Posti toi Novitan ja Suuren käsityölehden. En oikein tiedä miksi niitä tilaan, kun en juuri mitään koskaan niistä suoraan tee ja nettihän on parempia ohjeita pullollaan.  Ehkä niistä näkee missä nyt mennään, mitä suuri yleisö neuloo tai ompelee. Sillä niinhän se on että kun joku keksii jotain kaunista, niin kaikki tekee samaa. Jos lukee käsityölehtiään tarkasti erottaa kyllä  mallit  käsityömessujen yleisön päältä. Sillä käsityömessuillehan pukeudutaan omatekoisiin. Käsityölehdet ohjaavat ihmisten tekemistä ja langanostoa, ei niissä ole juurikaan enää monien lankojen vaihtoehtoja, eikä lehdistä taida löytyä vertailuja  eri lankojen  paksuudesta ja vaihdettavuudesta kuten aiempina vuosina on ollut.   Nyt postin tuomien lehtien  innoittamana kaivoin esille 70-luvun vanhoja lehtiäni ja vauvanvaatteiden ohjeita.
Vastahan itse toteutin tuota ideaa vanhoista malleista kun  tein pojanpojalle  70-luvun villahaalarin,  joka kulki silloin nimellä "pitkähihainen potkupuku".
Vanhoissa käsityölehdissä on ollut  neuleohjeissa piirretyt kaavat, siis senttimäärät pituudet ja leveydet, uusissa ei niitä joka mallille löydy.  Olen joskus nuorena opetellut  neulomaan käsin piirretyn kaavan avulla, jotta saatoin vaihtaa langat ja käyttää mitä sattui olemaan halvalla ostettuja lankoja. Suosittelen sen opettelua, silloin ei tule liian isoa-pientä-leveää-kapeaa, jos kaava on sopiva. Mallitilkku ja  tarkka laskeminen ei koskaan ole minulta onnistunut.
Nyt minulla on neulekoneessa kaavainlaite, joka tekee saman asian.

Niin se neulekone on varsinainen murheenkryyni. Korjaajaa ei ole näkynyt, pitää taas soittaa ja hätyyttää. Ylätasolla saan tehtyä, mutta kun tarvitsisin alatason ja resorin/patenttineuleen.

Uusimmassa Novitassa oli pitkähihainen tytön tunika, siinä on kaavakin, joten sen ehkä piirrän ja teen neulekoneella Pikkumatamille kevääksi, jostain ohuesta tekokuitu/puuvillalangasta. Pitsineuleosuudet sitten neulon käsin jälkeenpäin.

ja nyt on edessä perjantain siivous ja pitää vielä jatkaa syksyllä aloitettua maalausremonttiani, jos olen oikein ahkera saatan päästä neulomaankin tänään.

catariina