Terveisiä Kädentaitomessuilta. Jos joku lukijani ajattelee isona suurperheen perustamista ja käsityöyrittäjyyttä yhdistettynä- niin älä jatka lukemista.

Lähdimme siis matkaan perjantaina  kauniissa aurinkoisessa ilmassa. Kaikki  tuntui olevan hyvin, paitsi, että oma auto  oli edelleen korjaamolla ja meillä oli laina-auto vetämässä vaunua. Sitä hiukan jännättiin, ihan vähän vain. Ja ylämäessä jännäsi se kasvava jono meidän takanamme, että pääseekö se karavaani ikinä ylös.
Ensin haettiin pikkumatami eskarista, sitten  pikkumies koulusta ja sinne ajettaessa muistin, että pojan lääkkeet on kotona. No ei ne ihan välttämättömiä ole mutta rauhoittaa huomattavasti  elämää..Päätimme kokeilla  selviytyä ilman. Nyt jälkeenpäin  kyllä päätin, että se oli viimeinen kokeilu.

Puolivälissä matkaa ukko alkoi ihmetellä kilinää,  joka kuului jostain auton etupäästä, huoltoaseman pissireissulla sitten hän löysi vian, joku tunkin osa oli raahannut maata pidemmän matkaa, oli varmaan kipinöinyt kilistessään kun oli hioutunut ihan uudelleen.

Jyväskylässä purettiin tavarat ja rakennettiin pikku osastoni kuntoon ja sitten  etsimään nukkumispaikkaa.
Messuilla on aika monella näytteilleasettajalla asuntovaunu tai asuntoauto tai patja pakettiautossa..joten usein saa sähkövirtaa  talon puolesta pientä korvausta vastaan. No parkkeerattiin sähkötolpan viereen  mutta sähköä ei meille  luvattu.  Kirkas katulamppu oli onneksi  ihan sängyn kohdalla, ilmainen valaistuskin, upeaa.  Majoitus keskellä kaupunkia. Luxusta maalaisille. Ihmeteltiin liikennettä ja valoja.

Vaunumme on vanhahko, mutta toimiva, on vesi ja vessa ja lämpö. On aikuisten parivuode ja yläsänky ja  sohvaryhmän vuoteet. Pikkumatami kömpi yläsänkyynsä, siellä voi asua niin kauan kun ei tule ahtaan paikan kammoa kun nenä on  katossa.

Syötiin ja ukko alkoi virittelemään lämmityslaitetta käyntiin, kaasua oli tarpeeksi mutta vaunun akku oli vajaalla latauksella, joten lämmityslaite ei lähtenytkään käyntiin!! taisi olla  ihan nollassa ulkolämpö. Lapset kömpivät makuupusseihinsa ja meillä oli ihan tavallinen peti peittoineen,  vaunussa käytän  ohuita kesäpeittoja, kun siinä on niin hyvä lämmitys. Se yö meni sitten  nenä huurteessa.
Jossain vaiheessa horroksessa tajusin, että ukko touhuaa jotakin kaasulieden kanssa, ajattelin, että keittää vettä lämpimikseen.
Aamulla oli kaasuliedellä iso nokinen pyöreä KIVI.

Jotta kiven idea selviäisi niin palaan ajassa  kesään  1981 kun olimme  neljän lapsen ja farmari Ladan kanssa telttailemassa jäämeren rannalla. Oli pakkasta heinäkuussa, lapsilla oli talvihaalarit makuupusseissa ja  palelimme teltassa. Silloin ukko hiippaili yöllä,  haki  kiviä, lämmitti ne priimuksella ja jopa varpaat makuupussissa lämpenivät.
Olihan se varmaan ollut näky kun mies kulkee keskellä yötä leirintäalueella ja kerää isoja kiviä muovikasseihin.
Seuraavana kesänä meistä tuli karavaanareita.

Siis nyt hän halusi lämmittää vaunun  isolla kivelllä. Kaunis ajatus, eikö vain.

Kohta kaksi, vaunussa on siis vessa. Sellainen pönttö, johon laitetaan aineita, jotta ei haise. Me on sovittu, että se on vain pisuvessa ja isommat asiat hoidetaan muualla. Yleesä se leirintäalueella onnistuukin ihan hyvin, mutta keskellä kaupunkia Messuparkkipaikalla?  Kehoitin lapsia  uhaten, kiristäen ja lahjoen  kunnon istuntoon niin kauan kuin messupaikka on auki.  Mutta  eihän se tietenkään toimi niin.
Kun oli oltu hetki vaunulla niin jopas  toisella olikin jo Iso hätä.

Ukko ilmoitti, että pylly piukkaaan ja autoon. Ja me ajeltiin sitten lauantai-iltana katselemassa Jyväskylän nähtävyyksiä, kaunis on kaupunki, mutta ei  yhtään huoltoasemaa tai siistinnäköistä kahvilaa. Kiellettiin hätäistä takapenkillä edes päästämästä ilmaa sisältään ulos, ettei käy  huonosti. Kylmäasemia ja kaljakuppiloita, sääliksi kävi  jyväskyläläisiä, ei vessaa näkynyt koko keskustassa.

Löytyi se kolmen aakkosen huoltamo sitten kymmenen hikisen ( ukko siis hikoili ) kilometrin päästä ja istunto pidettiin ja tulokset olivat onnistuneet. Voihan sitä lauantai-iltaa niinkin viettää, jos on lapset mukana messuilla.

Pikkumatami pääsi lehtikuvaan (Keskisuomalaiseen) ja pikkumies  sai pelata tuntitolkulla Gameboy peliään, karkkia syötiin ja kivaa oli.

Tässä jotain aivan ihanaa, messuilla oli Prinsessa, ihan oikea Prinsessa, näin ainakin pikkumatami ikuisesti uskoo. Ja hän sai ottaa Prinsessaa kädestä kiinni ja  vaikka mitä ihanaa...
488313.jpg
Viereisessä osastossa  Prinsessa mainosti kierrätysmateriaalista valmistettuja pukuvuokraamon vaatteita,
aivan ihania.
Muuten Kädentaitomessut olivat jotenkin latteat verrattuna viime vuoteen. Muutama asiakas  sanoi samaa, ei oikein löytänyt sitä mitä etsi.
Tuli sellainen tunne, että odotukset ja kohderyhmät eivät kohtaa. Käsityöläiset odottivat valmiiden tuotteiden ostajia, messuvieraat etsivät materiaalia, ideoita.

Minusta oli parasta  kun muutama bloginlukija kävi kurkkaamassa ja juttelemassa.

Ja se Kurpitsahuivi jäi sitten Jyväskylään, pitää kai tehdä toinen .

catarina