Seitsemän päivän lomani on ohi, on ikäänkuin repäistävä itsensä irti erilaisesta maailmasta ja yritettävä palata arkeen.
Elämä hyvin pienessä pohjoiskarjalan rajaseudun kylässä antoi mahtavat ulkoiset puitteet hiljaisuudelle. Pääsiäisyön ortodoksinen palvelus on erilaista hiljentymistä riemullisuudessaan.

Luonto oli valkoinen, kevään merkkejä ei vielä näkynyt, ei muuttolintuja.  Patvinsuon kansallispuistossa kiipesimme lintutorniin, vain korppi raakkui kaukaisuudessa. Suo nukkui talviuntaan.
508266.jpg

Pitkospuita ei juuri lumen alta näkynyt, pieni kohouma vain,  ja suo odotti vieressä kastellakseen vaeltajan kengät, onneksi oli varasukkia mukana.
508329.jpg


508330.jpg
Parina aamuna oli satanut valkeaa lunta 5-10 senttiä ja kevyt jää peitti suolla hiljaa virtaavan joen.

508343.jpg
Reitit on hyvin merkitty maastoon, laavuja tulentekopaikkoineen on  sopivien matkojen päässä. Teimme päivävaelluksia n. 6-8 km päivässä.
508339.jpg
Ensin  metriset puut on huonolla sahalla katkaistu ja tylsällä kirveellä  pilkottu, sitten syttyy nuotio ja päästään makkaraa paistamaan ja kahvia juomaan.

Tällainen autiotupa osui eräänä päivänä reitille.
508277.jpg
Ovikin oli melkein auki
508280.jpg
Ja pimeän majan sisällä oli lämmityslaite
508281.jpg
Tätä tupaa ei kai oltu aikoihin käytetty, vain pienen pupun askeleet löytyivät ulkoa, oli pupu kai keitellyt pontikkaa..
508285.jpg

Erämaiden monia soita on  käytetty ihmisten hyväksi. Turvetta on nostettu valtavasti ja sen jälkeen on soilla nyt kasvamassa toisenlaista uusiutuvaa energiaa.
508324.jpg
Kymmeniä neliökilometrejä ruokohelpiviljelystä.

Kevättalvi toi uutta puhdasta lunta ja uuden elämyksen vaeltajalle. Jäljet hangella. Kun vaeltaja aamulla lähti liikkeelle, niin yöllisen lumisateen jälkeen  alkoi hanki  kertoa kulkijoistaan. Ei ole ihminen luonnon hiljaisuudessa yksin, vaikka ei  muita kulkijoita näkisikään. vain hetkeä aiemmin on  metsän asukas ollut liikkeellä.
Tässä pienen  metsähiiren pari senttiset jäljet
508289.jpg
Hirvikin oli rymistellyt aivan hiljattain  edellämme.
508470.jpg
Rajaseudun erämaan kiehtovimmat asukkaat eivät ihmiselle näyttäydy, mutta tiedämme että on susikin ollut liikkeellä
508340.jpg
Karhut alkavat myös heräillä talvipesistään,
508267.jpg
Valtava on metsän kuninkaan tassunjälki,  jossa kynnetkin näkyivät. Kun palasimme samaa reittiä kolmen tunnin kuluttua, oli aurinko ja tuuli jo sotkenut jäljet, jotka aamupakkasessa olivat niin selkeät.

Monta vuotta olen pääsiäisen aikoihin noita seutuja kierrellyt, mesikämmenen jälkiä etsinyt, mahtava tunne kun unelma toteutuu.
508360.jpg

Ja seuraavaksi käsitöitä

catarina