Olen syntyisin Helsingistä, isäni suku on Helsingin pitäjästä ja lapsuuteeni kuului Helsingin mummon luona vierailut. Hän asui Eirassa  vanhan kerrostalon viidennessä kerroksessa, jonne vei haitariovinen hissi.
Mummo tai  mumi, joksi häntä kutsuin , harrasti ristipistotöitä. Hän teki koristetyynyjä myyntiinkin joihinkin käsityöliikkeisiin. Ja ristipistomattoja hän myös myi eläkepäivinään.
Hänellä oli  ollut  nykypäiviä ajatellen erikoinen ammatti, hän oli puheliyhdistyksen rahastaja, joka musta laukku olkapäällä kulki  hakemasssa  puhelinmaksut. Se oli siis aikaa ennenkuin pankit alkoivat hoitaa ihmisten palkat ja laskut.
480828.jpg
Tämä matto oli vuosikausia mummon pienen asunnon kahvipöydän alla. Kun mummon kuoltua sain  matot niin meillä se pääsi seinälle, nyt se on ollut varastoituna jonkun vuoden.

480830.jpg

Matot on ommeltu karkeahkolla villalangalla  paksulle kankaalle,  olisiko se Aiwa kangas nimeltään  ja jokainen ristipisto on tehty viisi kertaa eli kolme kertaa vinopisto ja kaksi päällimmäistä ovat suora risti, joissa vielä päällimmäiset ovat kaikki samaan suuntaan!

Minulla on muutama näistä matoista jäljellä ja koristetyynyjä myös. Hänen kodissaan ei muita mattoja  ollut. Vanhimmat olivat kestäneet käyttöä parikymmentä vuotta.
Mumi eli yli 80 vuotiaaksi ja ompeli vielä viimeistä tyynyä vuodepotilaana, paksusuolensyöpä leikkauksen jälkeen avannepotilaana.

muistelee kunnioittaen

catarina