Täällä Itäisessä Suomessa olen tutustunut markkinaperinteeseen. En muista lapsuudesta tai nuoruudesta tai lasten ollessa pieniä  yhtään markkinakäyntiä, siis varsinaisia markkinoita. Kyllähän kaikenlaisia tapahtumia oli ja samantyyppistä tavaraa kojuissa, mutta ei tällaista kuin nämä Markkinat, jotka täyttävät kaupunkimme torin ja rannat pitkältä matkalta. Neljä kertaa vuodessa he saapuvat  tavaroineen,  lapsille pitää antaa markkinarahaa mukaan kouluun  ja joskus on joku yllätetty yläasteelaisena  pitämästä omaa markkinavapaatakin torilla..Siis suuri tapahtuma.
Täällä on erikoisuutena  Markkinarinkelit, niitä on vain markkinoilla ja markkinapäivinä myös kaupoissa. Sitä en ole oppinut syömään. Mielestäni se maistuu eilispäivän pullalta, joka on maustettu kaardemummalla ja vaniliinisokerilla ja pulla on hyvää mielestäni vain tuoreena, markkinarinkelit on leivottu  ennen markkinoita.

 Kauppiaat  ottavat hyödyn  markkinoista  mainostamalla omia markkinatarjouksiaan.  Perinteeseen kuuluu, että maalaiset, kuten mekin menevät kaupunkiin  juuri silloin.

Tänään Pikkumatami sai  markkinakierroksen, luvattiin, että ostetaan lakritsia, se on meidän perinne.
Lakritsia  myi moni kojuissaan, hintakartelli piti,  joten piti valita myyjä jollain muulla kuin "halvin laku- periaatteella".
-Laitetaanko lakua, huutelivat  myyjät muovipussi kädessä. Kierroksella totesin, että ei ole yhtään naismyyjää, siis silläkään periaatteella en voi valita. No otetaan selvää kuka on palvelualtis. Aloin kysellä lakritsien kilohintaa. Ensimmäinen vanhempi mies, ilmoitti, että meillä myydään vain kappaleittain. Selvää juttua.
Toinen nuorempi  mies alkoi hakea laatikoittensa kyljestä tietoja -ei löytänyt  ja oli pahoillaan.
Samaan tapaan kävi muualla, ei myydä siis markkinoilla lakritsia kilohinnalla, eivät edes osanneet sanoa mitä yksi pitkä pötkylä painaa.
Mutta perinne velvoitti ostamaan  pussin täyteen Pikkumatamin  yksi kerrallaan valitsemia herkkuja 25 kpl, kyllä se kesti , mutta myyjä hymyili ja  aurinko paistoi ja meillä oli markkinatunnelmaa.

Kotona punnitsin pussini ja laskin kilohinnan. Että sitten tekin tiedätte.Ja kannattaa valita paksuimpia ja painavempia lakuja niin tulee halvemmaksikin. Meidän pussin kilohinta oli  n. 7,50 euroa. Ehkä kerron sen lakukauppiaille ensi kerralla, että hekin tietävät.
Olkaa hyvä, tuoreita ovat.

463689.jpg
 Pitäisikö ensi markkinoilla kysellä metrihinnalla?

catarina