Neuloin Oulun reissulla autossa ja hotellissa sukat.  Lankana  7 veljestä ja omavärjätty  Nalle. Kolmosen vanhat puikot, En laskenut raitakerroksia  vaan vaihdoin vaan  silmämääräisesti sopivin välein lankaa. Sukissa on  kiilakantapää, jota siis nykyään sanotaan ranskalaiseksi kantapääksi ja sädekavennus.
391496.jpg
Nämä päätyvät odottamaan tarvitsijaa,  muiden tänä vuonna valmistuneiden joukkoon, aika nopeasti kyllä pääsevät  jonkun jalkaan.
Olen nyt tehnyt tuon kiilakantapään kolmiin sukkiin ja pidän siitä yhä enemmän. Otin siis ohjeen vanhasta kirjasta Kutomisen käsikirja 1946.
Siitä kirjasta pieni lainaus s.59 : " Kiilakantapää. Tämä kantapään tekotapa on vanhin ja sitä käytetään nytkin vielä yleisesti. Tavalliseen sukkaan (tarkoitetaan täyspitkiä ohuita villasukkia, oma huom.) ei kiilakantapää ole hyvä, koska sen muoto ei ole sopiva. Paksuun ja tanakkaan karvanilkkuriin on se paikallaan, osaksi siksi, että se on väljä, osaksi siksi, että kantapohjassa ei ole kavennuksia, ne kun voivat aiheuttaa kohoutumia kantapään alle."

Kirjassa on muuten ohjeet ja taulukot silmukkamäärien ja sukan osien koon laskemiseen  naisten pitkiin sukkiin, eri kokoisiin lasten sukkiin ja miesten golf-sukkiin ( jotka ovat siis polvisukat).

Minua nyt alkoi kiinnostaa, onko tämä kiilakantapää todella ollut yleisessä käytössä aikaisemmin. Miksi sitä nykyään kutsutaan ranskalaiseksi kantapääksi? Vanhimman tyttären anopin äiti on sitä ilmeisesti tehnyt, mutta pitää vielä yrittää löytää ne vanhat sukat,  joissa tuo kantapää Linnea mummon tekemänä olisi jäljellä. Silloin se olisi Karjalan suunnalta opittu. Sukat on vaan sellaista kulutustavaraa, että eipä niitä taida olla isomummojen jäljiltä enää tallella.

Ajattelin tehdä vielä yhdet sukat näillä langoilla, minulla on vielä tuota  7 veljestä tarjouslankaa jäljellä pieni nyssäkkä tätä tummempaa,- oranssiko tämä on ja pari kerää samansävyistä vaaleampaa. Mutta siis  näin kävi:
391499.jpg
Pentu mikä pentu, ikää Ellun rotikalla on 7 kk ja pahanteko onnistuu vielä.
Miten voi käyttää sekaisen  koirankuolaisen langan. Enhän minä osaa heittää mitään pois.

catarina