Muistatteko tuon leikin?  Jossain sitä on sanottu myös nimellä juoru, lienee sillä muitakin nimiä.  Minä opin lapsena  leikkimään "rikkinäistä puhelinta" näin:  Lapset ovat piirissä ja aloittaja kuiskaa sanan tai kaksi  vieressä seisojan  korvaan. Kukin kuulee jotakin, jonka sitten kuiskaa eteenpäin seuraavalle ja  piirin viimeinen sanoo ääneen  mitä hän kuuli. Alkuperäisestä totuudesta ollaan jo hyvin kaukana. Hauskoja virheitä nauretaan yhdessä ja ihmetellään että miten  juttu muuttuu. Minähän sanoin sinulle  kissa   ja sinäkö kuulitkin pissa...Jo muutamankin lapsen kanssa se on hauska leikki vaikka synttäreillä.

Toimin jossain elämänvaiheessa myös partiojohtajana  ja tuo leikki kuului partion kasvatusohjelmaan. Siinä  tulee niin selvästi, hauskan konkreettisesti, meidän ihmisten taito kuunnella ja kertoa mitä kuulimme. Elämässäkin se on näin.  Ihmisen asenteesta, hänen rehellisyydestäänkin  riippuu  lähteekö seuravaan korvaan negatiivisen sävyinen, ympäristöä  myrkyttävä ja ihmissuhteita rikkova kuiskaus, vai pyrkiikö kuulija selittämään kuulemaansa parhainpäin ja sitä viestiä eteenpäin vieden.

Tänään olimme  hyvässä palaverissa,  tuntuu turvalliselta kun saa  tukea kasvattajana. Vaikka mekin jo muutamama lapsi on ihan vaistolla kasvatettu maailmaan selviytymään, niin on ihan eri asia olla kasvattajana lapsille, joiden  alkuvaiheet jo ovat olleet vaikeat, eihän he muuten meillä olisikaan. Tässä työssä sitten oppii hakemaan  kaiken mahdollisen asiantuntija-avun oman persoonallisen tapansa ja vaistonsa avuksi.

Tässä toivottavasti kasvaa itsekin ihmisenä, vaikka joskus mietin, että miksiköhän näin vaikeaa koulua pitää käydä.

catarina