Muistelen että alkukesästä kerroin  tekeväni puutarhatöitä vain hellepäivinä :-)  No sen verrran pitää asiaa korjata, että  kesän kaikkia hellepäiviä en ole käyttänyt  puutarhatöissä.

Nyt on ohjelmassa Suuri Mustaviinimarja operaatio. Silloin 17 vuotta sitten  saimme  mustaviinimarjapensaan  juurrutusoksia lähes 40 pensaaseen. Hyvää isoa vanhaa lajiketta. Ja nehän ovat kasvaneet ja antaneet marjoja milloin paremmin milloin huonommin. Muuta en ole niille siiten tehnytkään, joten  poimin marjoja vadelma-nokkos-viinimarjapensas viidakossa.

Tänään ukko osti minulle pienet kätevät  "sakset" viidakon siivoamista varten, kun  ei nähnyt minua ryteikösssä. Ilmeisesti olisi viisautta nyt  leikata parimetriset solmussa olevat oksat, saahan siitä ensi juhannukseksi jo kokon valmiiksi. Vai pitäisikö kysyä IhanItseltä mitä voi askarrella parimetrisistä viinimarjapensaan oksista?

Linnunpesiä olen löytänyt pensasviidakosta viisi,  poimintaurakani on vasta puolivälissä. Tänä vuonna on yllättävän hyvä marjasato ja aika isojakin ovat. Laiskana teen siten, että marjat muovikassiin ja pakkaseen, sitten mehustan ne kun on syksy ja voi laittaa puuhellaan tulet. Lapset saavat poimintapalkan, jos keräävät  piirakkamarjoja pakasterasioihin perattuna.

 Kuuma päivä oli tänään ja paarmoja ja  illemmalla hyttysiä. Kadehdin lapsia, joiden iloinen mekastus kuului rannalta, salakuuntelin kun eivät nähneet minua viidakossa. Oli pakko pitää pitkähihainen pusero ja  verkkarit niiden nokkosten vuoksi. Hyvä kuituviljelmä siinäkin, saahan parimetrisestä nokkosesta jo hyvin materiaalia lankaan??? mutta ne minä nyt hylkäsin, ei yksi ihminen sentään kaikkea ehdi. Hyvä kun saa marjat pensaasta ajattelemattakaan  nokkoslankaa tai oksista punottuja koreja..Vaikka olis kiva kokeilla kaikkea.

Minulta unohtui ne suopursun rontit pataan kun lähdettiin lomalle, värjäsin niillä  neljä vyyhtiä lankaa viime viikolla, ja kun nyt aamulla kurkkasin pataan niin näyttivät sen verran virkeiltä, että keitin ne vielä uudelleen. Siinä oli alunaa joukossa, joten ei ollut keitos alkanut käymään tai märäntynyt. Huomenna taidan laittaa liemeen  vähän rautavihtrilliä ja  värjätä pari vyyhtiä.

catarina