Ostin joskus kirpparilta muovipussillisen punaisia sahanpuruja ja pussissa luki "kasvivärjäykseen." Löysin jostain kirjoistani vihjeen, että on ehkä punapuuta ja  parin nettiseikkailun ja kyselyn jälkeen sain jopa ohjeet sillä värjäämiseen. Ensin liotin  puruja yön yli, sitten keitin niitä padassa muutaman tunnin. Langat esipuretin alunalla. Puruja oli 250 gr ja 100 gr värjää kuulemma 100-200 gr lankaa punaiseksi, jos  se on punapuuta eli bresiljaa. Sitähän minä en tiedä.

Jaoin väriliemen kolmeen osaan, ajattellin, että saan kolme eriväristä vyyhtiä  (100gr) Ensin padasta nousi tunnin värjäyksen jälkeen hyvin mustanpuhuvan sinivioletti vyyhti. Sitten laitoin jälkivärjäykseen  yhden harmaan ja yhden valkoisen vyyhdin, edelleen siniviolettia, asteen verran vaaleampaa. nyt oli siis jo kolme erisävyistä vyyhtiä, ja ukko huuteli saunaan, puretusvedessä oli harmaa ja kolme valkoista, kippasin nekin  pataan  ja laitoin  pari lahopuuta padan alle. Sillätavoin pata pysyy kiehumapisteessä, mutta ei kuumene liikaa. Kävin kurkkaamassa ja  taas oli uusia siniviolettisia sävyjä. Seitsemän vyyhtiä ja vasta kolmasosa väriliemestä käytetty. Aika paljon irtoväriä lähtee,  otan kuvat kun olen saanut ne kuivaksi.

Onko kukaa värjännyt punapuulla?? Miten se kestää valoa ja pesua?

Mulla on siis vielä lientä  lisävärjäyksiin, muutan huomenna   peehoota emäksiseksi lipeällä, jos saan sitä ostettua jostakin ja pitäisi tulla oranssiin vivahtavampaa väriä?? Pääasia, että ei tulisi harmaata tai beessiä, niitä on jo tarpeeksi kävyistä ja nokkosista.

Keräsin myös puoli säkillistä kuivia kielonlehtiä, toinen puoli vielä pitää kerätä viikonlopun keitoksiin.

catarina