Eilen oli  pohjallistehtaan aloitus. Tai onhan se jo aloitettu laittamalla villalevyjä huovutuskoneeseen, sitten vanutus, pesu ja kuivaus. Mutta eilen oli ensin levyjen  höyryraudalla silitys ja sitten leikkaaminen.

161544.jpg

Yli kymmenen vuotta olen näitä valmistanut hyvin käsityövoittoisesti. Eli leikkasin 9½ pirtinpöydän kokoista levyä saksilla yksitellen erikokoisiksi pohjallisiksi. 168 paria eli sakset on nyt terotusta vailla ja  laiskan käsissä rakot.

Mummin pikku Amanda tuli onneksi auttamaan, lapsityövoima poisti pohjallisesta kaavan ja kaksi nuppineulaa ja laittoi pohjalliset pinoon. Myös äitinsä tyttönen sai houkuteltua hommiin vapaapäivänään  ja siis kolmen sukupolven naisvoimalla tehtiin työtä. Usein se on ollut meillä kivaa talkoilua lasten kanssa yhdessä  ja palkkiona on ollut päästä sitten messu-hotellireissulle mukaan.

Amandakin oli viime syksynä mukana myyntireissulla Elma-messuilla Helsingissä ja muistelee sitä vieläkin. Kolme tyttöä meillä oli mukana ja he oppi nopeasti seikkailemaan messukeskuksessa, alakerran eläimet viehättivät ja nälän yllättäessä sai mennä leipomaan marttojen kanssa karjalanpiirakan tai  kerjätä maistiaisia, joita tuollaisilla maaseutumessuilla riittää. Tänä vuonna ei Elma-messuja ole, mutta ensi vuonna sitten taas.

Tänään on edessä sitten  pohjallisten tikkaus, osaan silitän vielä tukikankaan pohjaan ja sitten vyötteen laitto, kokonumerot ja hintalappu ja matkalaukkuun valmiiksi. Toivottavasti saan ne tänään kaikki valmiiksi.

Värjäysrintamalla on vielä mataravärjäykset kesken, sain pari tiilenpunaista  vyyhtiä mutta  teen vielä jälkivärjäyksen ja löysin vanhaa kokenillia joten yritän vielä sitä punaista saada. Laitan  kuvia kun on valmista.

catarina