Löytyipä  pakastimen pohjalta  kaksi kiloa joulupiparitaikinaa ja yksi iso lanttulaatikko! Marjoille piti saada tilaa. Lanttulaatikko syötiin hyvällä halulla kyljysten ja pussimuusin kera (siivouspäivänä ei ehdi laittaa ruokaa)  ja piparitaikinasta paistoin leikattuja pipareita. En kestänyt  ajatusta alkaa leipoa joulupipareita kaulimisineen ja  innokkaiden apulaisten kera. Leikkasin veitsellä  sentinpaksuiset levyt "tikuiksi" ja pian  ihana piparin tuoksu  täytti talon, ei  tullut yhtään tiskiä :-)  Vrt joululeivonnan  kymmenen muottia, kolme kaulinta ym...

Löysimme metsänreunasta kadoksissa olleet mustaviinimarjapensaat, ukko heilui vähän aikaa viikatteen kanssa  hävittäen nokkoset ja villit vadelmat marjapensaiden ympäriltä ja  mulla poiminta senkun jatkuu. Yritin jo lahjoa  poika 12v:n keräämään marjoja ihan euroilla, mutta ei ollut pojalla pikkurahan puute. Isommat sisarukset kyllä muistavat miten se joka ensin sai  20 litran marjaurakkansa valmiiksi oli viisain, koska ne  hankalimmat nokkosten valtaamat pensaat jäi aina hitaimmalle, taisi olla  ruskeasilmäinen tyttönen, joka sillätavoin vältti marjanpoiminnan  toisten  lievästä ryhmäkurista huolimatta.

Vaikka marjoja tulee paljon niin teen höyrymehun lisäksi aina myös jälkimehua. Eli mehumaijaan  jääneet marjanrontit laitan vielä isoon  ämpäriin , kylmää vettä ja viinihappoa päälle. Parin vuorokauden kuluttua siivilöin  siitä mehun. Sotkemistahan se on mutta kun en osaa mitään heittää pois. Mietin tuossa jo kävisikö jäte vielä sen jälkeen värjäykseen, mutta  en taida kokeilla, joku muu on varmaan kokeillut, koska siitä ei  yleisesti puhuta  niin ei kai onnistu.

catarina