Se millaisia kuvia ihminen lomallaan ottaa kertonee katsojalle paljonkin. Siis tässä lyhyt kuvatarina. Käytin laiskana kännykkäkameraa, harmittaa nyt, kuvat olisivat olleet parempia oikealla kameralla.

130206.jpg

Tällaisia näkötorneja (alhaaltapäin kuvattuna) löytyy vaellupolkujen varrelta, kahteen kiipesimme. Ei ole tarkoitettu korkeanpaikan kammoisille, senverran on avoimia..Mutta maisemat on upeita puunlatvojen tasalla. Kirkkaalla säällä näkyy n. 50 kilometrin päähän.

130208.jpg

Tässä aamu kuudelta lampi, jonka rannalla eräs yöpymiskota. Katselin pitkään kimeästi kirkuvan haukan ja variksen lentotaistelua, oli ehkä pesänpuolustus variksella huolena.

130214.jpg

Tässä on metsälähde, jonka joku oli kattanut. Musta onkalo on siis vettä täynnä. Lähistöllä oli  kivisiä talon perustuksia, mutta lähde oli ainoa mitä oli muinaisista asukkaista jäänyt. Vesi oli kirkasta ja kahvin maku lähdeveteen keitettynä mustalla nuotiopannulla, se on kyllä kokemisen arvoinen.

130217.jpg

Tässä eräs  tarina, jonka voi kuvitella. Ihmiset ovat jo poissa, muistaneeko edes kukaan heitä enää. Ei tiedä vaeltaja kenen muinaisella pihalla hän astelee. Talon perustukset ovat n.3x 3 metriä, luonnonkiveä, vain uunin raato on pystyssä, hirret ovat jo lahonneet, pärekatto hävinnyt. Lähistöllä on villiintyneinä lupiineita, karjalanruusuja, punaisia viinimarjapensaita, on omenapuu -puoliksi lahonnut, mutta muutama raakile ränsistyneillä oksillaan.  Kivisiä ovat Pohjois-Savon kaskimaiden pellot olleet. Miten ihmeessä on jyvä kolonsa löytänyt  kasvaakseen kivisillä rinteillä hallaa paossa ?

130210.jpg

Vanhat kaskimaat kasvavat nyt tukkipuuta ja kun  metsä on hakattu tuotantoon niin alkaa uusi kasvu: vadelmaa ja horsmaa. Tässä kuvassa on horsmapellolla yksi valkoinen yksilö, luonto yllättää katsojansa aina.  Näitä ei löydä  moottoritiellä kiitävä kiireinen kulkija.

130211.jpg

Ja tässä  kiveen hakattuja rajamerkintöjä 400 vuoden takaa.

Meillä on kaunis kotimaa, toivottavasti sen kauneus löytyy tulevillekin sukupolville.

catarina