Selailin kirpputorilöytöjäni tarkemmin. Viehättävin on kodin Neuvokki sarjan kirja  "Neuleita Nuoremmille" vuodelta 1959

johdannossa sanotaan: "Kokoelmaan on pyritty valitsemaan yksinkertaisia ja tarkoituksenmukaisia malleja, jotka parhaiten sopivat pienien käyttäjien ylle ja samalla meikäläisiin oloihin. Etenkin runsasta koristelua on koetettu välttää, koska turha koristelu vain pilaa pienen lapsen terveen raikkauden ja luonnollisuuden. Tuskinpa lasta voi pukea liian yksinkertaisesti, mutta pillastunut äidinrakkaus saattaa sen sijaan tärvellä paljon.Äidin hyvä tai huono maku jopa luonne ja sivistystaso kuvastuvat helposti lapsen vaatteista."

Näin siis vajaa 50 vuotta sitten.

Siinä on 1-3 vuotiaille villalangasta neulottuja vaatteita. Tytöille mekkoja ja voi miten lyhyiltä ne näyttää. Pojille villatakkeja ja lyhyitä housuja. Se mitä  nyt ihmettelen on villalanka., kun mallin nimi on "helteellä ei paljon tarvita" ja mekko on ohutolkaiminen hellemekko villalangasta. Myös lähes kaikki mallit ovat kesävaatteita, ja lapsimallit on kuvattu ulkona kesällä.

Mietin sen ajan lankoja, oliko ne pehmeitä  vai kutittiko villa paljasta ihoa? Eikö silloin kukaan ollut allerginen villalle? Langat olivat kyllä jo teollisuuden lankoja, koska  ne ovat värillisiä, mutta kirjassa puhutaan ohut villalanka   ja 2½ puikot. Lähes kaikki mallit on samalla langalla ja puikoilla. Maintaan myös 6-säikeinen babylanka myös 2½ puikoilla tehtäväksi.

Muovikassiostoksissani oli lankaa, akryylilankaa vauvalle, ja jonain päivänä toteutan jonkun vanhan mallin tuosta kirjasta, Yritän olla silloin hyväluonteinen ja sivistynyt :-)

catarina