Sata vuotta on lopulta lyhyt aika suvun elämässä. Muistan Mimmi-mummoni kertoneen, että hän syntyi saunassa, Nurmeksen sivukylillä. Äitini syntymän aikoihin oli jo ehkä kätiöitä auttamassa  nyt jo rajan taa jääneessä Suojärven pitäjässä. Minä synnyinkin  sitten jo Kätilöopistolla Helsingissä ja eilen siitä tuli 56 vuotta.

Vietin vapaapäivää ystävien kanssa, jotka veivät minut savusaunaan

80449.jpg

Se oli ensimmäinen savusaunakokemukseni, mutta niin siihen ihastuin, että varmasti toisenkin kerran noita lempeitä löylyjä haluaisin kokea.

Saunan  jälkeen oli mielettömän ihana rento olo, kuin syntymä uudelleen,  jollaista ei saavuta sähkösaunan  tulisessa kuumuudessa eikä kotisaunan jatkuvalämmitteisellä kiukaallakaan.

Siinä eilen illalla kotiinpäin ajellessani mietin sukupolvien naisia, saunassa syntyneitä ja synnyttäneitä äitejä, isoäitejä, itseäni ja tyttäriäni  tuossa ketjussa.

Sukututkimusta tehdään yleensä isälinjaa seuraten, mutta jos  syvällisesti ajatellaan, niin äitilinja on lopulta se ainoa oikea ja varma. Minulle on aina ollut riemastuttavaa löytää kirkonkirjoista  piikatyttö lapsineen. Hänen on ollut pakko olla vahva ihminen selviytyäkseen aikanansa ja sen vahvuuden toivon kantavan meitä suvun  nykyajan naisia niin erilaisissa vaikeuksissa esiäiteihimme verrattuna.

catarina