Kuntoutuskurssin ohjelmassa oli monenlaista. Päässäni pyöri  vammaispalveluaki,  kuntoutussuunnitelma , palvelusuunnitelma, vaikka mitä paperikasoja, joita pitäisi osata täyttää, jotta yhteiskunnan uudet lupaukset  saisi käyttöön.

Henkilökohtaista apua pitäisi olla lain mukaan  sitä tarvitseville saatavilla, mutta tarpeen  määrittelee kunta. Siis vakuuttaaksen kuntaa pitää pyytää suosituksia, todistuksia, lausuntoja, pitää tehdä tutkimuksia, testejä,haastatteluja, pitää käydä lääkärissä, psykologilla, puhe-toiminta-ym terapeuteilla kunhan jostain sellain  löytyy ja kaiken lisäksi pitää osata kirjoittaa sentin ruutuun miljoona asiaa, tai ladata hakemus -anomus -kerjäyspaperin jatkoksi nippu liitteitä, joita kukaan ei lue.

Tämän opin kurssilla.

Lapsilla oli omilla kanavillaan hauskaa. Melontaa ja nuotioretkiä, pelejä ja vapaata leikkiä. Tietopainotteena oli heilläkin keskustelua piirtämisen avulla  asiasta kun perheessä on erilainen nuori. Jotenkin heti huomasin miten se oli auttanut.

Kunnon kursseilla syödään hyvää ja paljon. Viisi kertaa päivässä.

Eräänä tehtävänä oli kulkea metsäpoluille ja etsiä  luonnosta jotain , joka kuvaa lasta, jonka asiat  tällä kurssilla olivat  esillä. Poimin suon reunalta rahkasammaleesta  kymmensenttisen männyn taimen.  Repäisin sen irti pehmeästä, märästä kasvualustastaan ja ajattelin istuttavani sen uudelleen, jonnekin missä se voisi kehittyä. Käkkyrämänty on sitkeintä mitä tiedän. Se löytää juurilleen kolon ja kestää tuulet.  Kun se johonkin juurtuu se kyllä selviää. Ei siitä tule tehometsän tukkipuuta vaan käkkyrämänty,  jonka erityisyyden huomaa se joka osaa katsoa.

Toinen tehtävä oli etsiä jotakin, joka kuvaa itseään vanhempana. Otin ruskalehtisen mustikanvarvun. Sellainen toivoisin olevani. Yhä uudelleen kasvuun lähtevä ja hedelmiä tuottava. Vanhemmuuteni vaihtelee uudesta lehtien luomisvoimasta  ruskan kautta lepovaiheeseen. Yhä uudelleen vuosi vuodelta.

käsityöt ja läppäri jäivät sivuun koko viikonlopun.

 

catariina