Tämähän on vanha kauppa,  kylmähuone ja kaikki,  isot lihakoukut siellä tyhjänä roikkuu. Näen kuvitelmissani  sianpuolikkaan niissä  Muuttokuormasta  pakkasin kylmähuoneeseen villasäkit, langat, materiaalin ja siis kaiken keskeneräisen,  joskus aloitetut  sillä hetkellä niin innostavat projektit, jo isoksi kasvaneen tytön aloitetun mekon, nyt uskallan kohdata taas  kipeitä muistoja, varastoa katsella.

Kylmähuone on luonnostaan viileä, siis ihanteellinen varasto villamateriaalille.  Se tietenkin on tupaten täynnä,  talven jäljiltä siellä oli hirveä kaaos.Olen etsinyt milloin mitäkin,  avoimia säkkejä ja pahvilaatikoita. Ihanasti siellä piilossa kaikki esille levitetty.

Kevätsiivous oli aloitettava.
Yhdestä nurkasta löytyi monta vuotta sitten poispakattu iso pahvilaatikko. Ikonimaalausmateriaalini. Piirroksia, mallikirjoja, oppaita. Muutama keskeneräinen ikoni. Temperavärijauheita, siveltimiä, kaikki.
Siirsin laatikon pois nurkasta, en avannut sitä heti. Pelkäsin tunteita, joita se herätti.

Pakkasin sen pois silloin kun nämä kolme sisarusta tulivat  elämääni. Pikkumatami oli vauva, hyvin itkuinen syliä tarvitseva vauva. Yksi ei puhunut mitään, kolmas huonosti suomea. Siitä se elämä alkoi aivan alusta. Arki oli ulkoisesti täynnä, oma mietiskely maalaten ei sopinut siihen, siitä on pian  seitsemän vuotta.

Olen täällä tutustunut pariin ikonimaalauksenopettajaan, katseltiin viikonloppuna yhdessä  materiaaliani, niitä keskeneräisiä. Sain rohkaisua. Kynnys maalaamisen aloittamiseen on nyt niin suuri. Kynnys on aika.

Aloitin kuitenkin kokeilla erästä ideaa. Siirsin vanhan ikonimallin esihuovutetulle levylle. Huovutusvilloja on pari säkillistä, värejä riittää. Neulahuovutin  pienen kuvan. Kuin maalaten villakuiduilla.  Käytin lisänä silkkikuitua, kultalankaa ja helmiä. Pari viikkoa  olen sitä tehnyt hetken kerrallaan. Koin  samaa syvää rauhaa, mitä ikonimaalauksessakin. Minun omaa terapiaani. Löytää jotakin mistä saa hyvän olon.

Elämä kulkee  jaksoissa. Nyt on eräs seitsemän vuoden pätkä kuljettu,
vauva on kasvanut, sanat ovat löytyneet, elämä on turvallista, päivä kerrallaan jatketaan yhdessä kasvamista.

Tänä keväänä peruutin  Jyväskylän ja Rovaniemen messureissut, haikealta tuntui kuulla sieltä terveisiä. Pöydällä on  varauslappu  Tampereen Pirkkahallin messuille syksyksi. Tein päätökseni. En lähde. Minusta tuntuu, on ensimmäinen ajatus syksyn messujen suhteen, että nyt on välivuoden aika kaikille messuille.
Messuille lähteminen oli vuosien ajan myös  sitä omaa aikaa, vapautta, tuttujen tapaamista, kodin ongelmat jäivät edes yhdeksi viikonlopuksi taakse.
Mutta en tarvitse sitä enää. Olen vapaa omassa kodissani nyt.  Muurit on kaadettu. Kulissit purettu.
Ovi on auki ystäville ja ohikulkijoille.

Kevätsiivous vapautti.

Tässä huovutuskuva ikonista  "Rukoileva Jumalanäiti"  jonkun uuden alkua.1493910.jpg

catariina