Yritin ottaa kuvaa mustasta lettupannusta mustan Reinon päällä, mutta ei onnistu.  Löysin siis kirpparilta valurautaisen  seitsemän letun pannun.Olen sellaisesta haaveillut jo kauan, mutta en voinut ajatellakaan  hankkivani sellaista silloin kun oli keraaminen liesitaso.  Nyt on Reino ja Reino tykkää rautapannuista.

Satunnaisille kulkijoille kerron, että Reino on minun ihana iso puuhellani.

Kävin siis paikallisella  työllistämis -systeemillä pyörivällä kirpparilla. Siinä on muutama  asiakkaiden myyntipöytä kierrätyskeskus tavaroiden lisäksi.
Innolla tarrasin lettupannuun ja kun huomasin se pohjassa  kruunu päällä olevan R kirjaimen , muistin  miten aikoinaan oli jääkaapissa sama logo. Siis pannu lienee kotimaista roosenleeviä..
Pari myyjätätiä katseli ostostani ja toinen sitten totesi, että on ne letut hyviä, mutta niin työläitä pikku lettuina paistaa. En mie viitsisi..- Niinhän ne on, vastaisin vain.

Ja taas minä ikuinen pohdiskelija jäin tuota miettimään. Monet kerrat olen  kahdella pannulla yhtäaikaa paistanut isoja lettuja, tehokasta ja nopeaa. Ja sitten nousee muistikuva jostain hyvin kaukaa lapsuudesta.
Mummo siniruutuisessa essussaan paistamassa pikkulettuja rautapannulla puuhellan päällä.

Taas kysyn mikä on tärkeää. Ehkä minun osalta on tehokkaat vuodet jo ohi. Nyt haluan tehdä elämyksiä ensisijassa itselleni,  tavallisista asioista. En ole  halunnut keittiööni mikraaltouunia, kahvikeitin on vain nuorisoa varten komerossa. Tavallisen ruuan valmistaminen alkaa tulen sytyttämisellä hellaan. Ruoka hautuu hiljalleen Reinon lämmöllä, pysyy lämpimänä kun  vetää kattilaa tai pataa  sivummalle ja kiehuu hetkessä puita lisäämällä kuumimmassa kohdassa.

Onhan meilläkin niitä hetkiä, jolloin syödään pikaista valmisruokaa, sähköhellalla  tehtynä. On mahdollisuus valita toisten äitien tekemistä ruokavalikoimista vaikka mitä hyvää. Kyllä  maksalaatikko puolukkahillon kanssa on kiva vaihtoehto, jos on kiire.

Ja pikkuinen Lumi kissakin pitää lämmöstä, ei ole vielä kertaakaan minun nähden hypännyt hellalle. Ehkä tuo savun haju varoittaa vaarasta.

969213.jpg

catariina