Jäipä nuo eiliset puurojutut   mieleen pyörimään ja värjäilin siis tänään lankaa, tässä nyt lopultakin jonkinlainen  kertomus  miten  meillä värjätään raitalankaa.

Tässä ensin yleiskuva värjäämöstä, nyt syksyn tultua sain jopa  katon osittain pään päälle.

200307.jpg

Siis paljon vesiastioita ja letku tuo vettä järvestä, pata on iso ja puita kuluu.

Mutta ensin siis lanka keritään  ukon tekemällä moottoroidulla  systeemillä, josta kerroin aiemmin.

200304.jpg

Tässä on kyllä jo poiskerintä vaihe, mutta rulla on ohuesta verkosta tehty ja lankaa kierretään siihen edestakaisn, se miten paljon lankaa mihinkin kohtaan  laitetaan ratkaisee  myös sen tuleeko kapeaa vai leveää raitalankaa.

Yhdellä kerralla tötterön päälle laitan n.200-300 gr  lankaa ja ensin värjään koko rullaan pohjavärin, laittamalla sen vuorotellen molemmin päin pataan, toinen pää jää  yleensä hiukan vaaleammaksi. Raidat teen sitten lisäämällä ja vähentämällä veden määrää padassa, samalla tavoin tulee ns. liukuvärjäys.

200305.jpg

Tässä on siis vaaleanharmaa angora-lampaanvilla lanka muuttunut marjapuuron värikseksi. Väreinä käytän Lahtisen huopatehtaan villavärejä, punainen, sininen ja keltainen ja sekoitan sävyt siitä itse. Käytän jälkiliemet ym. Ja niitä saaveja tarvitaan paljon kun tekee raitoja. Liemiä siirrellään pataan ja pois padasta. Joka padallinen on  aina pieni yllätys, enkä tee kahta samanlaista  värjäystä. En edes osaisi. Ja haluan säilyttää uniikin  luonteen langoissa.

Seuraavassa kuvassa näkyy violetin pohjavärin päälle tehdyt kaksi värjäystä,

200306.jpg

Seuraavaksi tötterö käännetään ja  värjätään taas kaksi eri sävyä, siten , että keskelle jää se violetti.

Koska lankaa on rullattu n. kolmekertaa edestakaisin tötterölle niin raitoja tulee siis kolmekertaa tuo viisi väriä ja  tuossa on 200 gr pirtinkehräämön valkoista  3-säikeistä villalankaa.

Jos haluaisin tehdä kaksi vyyhtiä samanlaista  raitaa (esim sukkiin) niin se  onnistuisi  kun laittaisi langan kaksille vyyhdinpuille ja  ajaisi ne yhdessä rullalle. Mutta en ole vielä ratkaissut miten saisin ne kerittyä siitä pois,  pitäisi olla kai  kaksi kerijää ja kaksi ihmistä.

Pitääkö mun  lisätä työvoimaa osa-aikaiseen sivutoimiseen  firmaan. Lapsityövoimaa olisi tarjolla ja yksi eläkeukko,  joka mieluummin keksii jonkun muun kerintäsysteemin kuin hän itse langankerijää pyörittämässä.

Sitä odotellessa värjäilen  siis vain huiviksi tai muuksi sinkuksi sopivaa lankaa.

catarina