863436.jpg

Tällaista siitä nyt sitten  tuli.  Oma lankaerä Pirtin kehräämöltä.
Jotkut varmaan muistavat miten  leikkasin villisilkkitopsia palasiksi, keräsin  viimeiset angorakanin karvat  ja sain kehräämöltä valita pehmeän karitsanvillan joukkoon. Materiaalia ei myöskään pesty liikaa, joten sain  ihanan luonnonmukaisen (ja hajuisen!! ) hiukan rasvaisen langan.
Siinä on siis 15 % angoraa, 30 % villisilkkiä ja 55% karitsanvillaa,  kaksisäikeinen  100 gr vyyhdeissä.

Villisilkistä sen verran tietoa, että se on siis luonnosta kerättyä, ei viljelyksillä kasvatettua silkkiä. Väriltään  tummempaa kuin  viljelty silkki.

Nyt en ehtinyt neuloa edes koekappaletta ennen Helsingin Wanhan Sataman messuja 1-2 syyskuuta. Joten myyn  siellä tuota lankaa kokeilutarjouksena 12 euroa / 100 gr.
En osaa vielä sanoa langan menekkiä tms, kun kehräämö ei laittanut metrimäärää tiedoksi.Vai onko jollakin vinkki miten nopeasti saan sen laskettua vyyhdistä??
Jos sitä haluaa värjätä niin lampaanrasva on ensin pestävä pois. Ja on noudatettava hellävaraisia  värjäysohjeita. Angora ei liukkaana,  sileänä  kuituna värjäydy yhtä hyvin kuin lammas. Joten värjäystulos on hiukan epätasainen.

Tuo lanka soveltuu mielestäni lämpimiin ja kevyihin neuleisiin. Sukkalankana se ei  kestä.

Langassa on nyt mielestäni hyvässä suhteessa terveysvaikutuksiset kuidut, karitsanvilla, angora ja silkki.  En aio mainosta sitä kipuja tai  sairauksia parantavana, koska  todistettavia tutkimuksia ei ole tehty.
Mutta lanka on teolliseksi kotimaiseksi langaksi mahdollisimman luonnonmukainen.

catariina