Juttelin nyt illalla ystäväni kanssa puhelimessa ja keitin samalla aamuksi vispipuuroa lapsille, ei meillä puolukkaa ole, mutta mustista viinimarjoista tulee ihan hyvä vispipuuro. Keitän sen illalla ja aamulla jäähtyneenä on nopea vispata.
Ystäväni alkoi siinä muistelemaan lapsuutensa puuroja ja mainitsi, että eipä ole syönyt pitkiin aikoihin imellytettyä puolukkapuuroa. Sellaisesta en ole kuullutkaan. Kuka muistaa miten sitä tehdään ja onko se näitä Itä-Suomen ruokia?
Olemme asuneet hyvin eri puolilla Suomea ja aina joku ruoka on kultakin paikalta jäänyt kotikäyttöön. Nuoruuteni satakunnasta jäi Ohrakryynivelli suureksi herkuksi. Sitä pitää hiljalleen keittää tuntikaupalla. Turun seudulta taas jäi herkullinen Perunapuuro, jossa on perunaa muussattuna ja ruisjauhoa Täällä on opeteltu syömään tattaripuuroa. Perunavelli on myös paikallinen herkku, jota en oikein ymmärrä, se kaipaisi kai oikeaa lehmänmaitoa ollakseen vähän tukevampaa. Se on siis löysää perunamuusia.
Puurot ja vellit on olleet aikaisempien sukupolvien päivittäistä ruokaa, nyt ne ovat jäämässä pikahiutaletasolle, mutta rukiista uutispuuroa voisilmän kanssa ei voita mikään.
Puuroutuipa tämä päivitys, huomenna sitten käsitöiden vuoro.
catarina