Juttelin nyt illalla  ystäväni kanssa puhelimessa ja keitin samalla aamuksi vispipuuroa lapsille, ei meillä puolukkaa ole, mutta  mustista viinimarjoista tulee ihan hyvä vispipuuro. Keitän sen illalla ja aamulla jäähtyneenä on nopea vispata.

 Ystäväni alkoi siinä muistelemaan lapsuutensa puuroja  ja mainitsi, että eipä ole syönyt  pitkiin aikoihin imellytettyä puolukkapuuroa. Sellaisesta en ole kuullutkaan. Kuka muistaa miten sitä tehdään ja onko se näitä Itä-Suomen ruokia?

Olemme asuneet hyvin eri puolilla Suomea ja  aina joku ruoka on kultakin paikalta jäänyt  kotikäyttöön. Nuoruuteni satakunnasta jäi Ohrakryynivelli  suureksi herkuksi. Sitä pitää hiljalleen keittää tuntikaupalla. Turun seudulta taas  jäi  herkullinen Perunapuuro, jossa on perunaa muussattuna ja ruisjauhoa  Täällä on opeteltu syömään tattaripuuroa. Perunavelli on myös  paikallinen herkku, jota en oikein ymmärrä, se kaipaisi  kai oikeaa lehmänmaitoa ollakseen  vähän tukevampaa. Se on siis  löysää perunamuusia.

Puurot ja vellit on olleet aikaisempien sukupolvien päivittäistä ruokaa, nyt ne ovat jäämässä pikahiutaletasolle, mutta rukiista uutispuuroa voisilmän kanssa ei voita mikään.

Puuroutuipa tämä päivitys, huomenna sitten käsitöiden vuoro.

catarina